Trygg och säker i sommar

Midsommar står för dörren och därefter börjar en efterlängtad semester för många. Oavsett var du befinner dig i sommar vill vi att du ska få en trygg semester och med våra livsviktiga tips får du kunskap om hur du själv kan minska riskerna för olyckor.

Uppställd husvagn med ett parasoll, filt och grill placerad framför

Tillsammans för en säkrare badsommar

Förra året omkom 73 personer i drunkningsrelaterade olyckor. Hittills i år har 21 personer mist livet jämfört med 20 personer motsvarande period 2023. Låt oss vända den dystra utvecklingen tillsammans, ingen ska behöva drunkna.

Med kunskap om säkerheten (men också om riskerna) kan olyckor förhindras. 

 • Bada alltid tillsammans med någon
 • Ha barn och icke simkunniga på armlängds avstånd
 • Överskatta inte din simförmåga
 • Använd flytväst och avstå alkohol på båten

Blockera aldrig en räddningsväg – det kan vara livsavgörande

Sol och värme för många till våra badplatser och det brukar leda till överfyllda parkeringar och felparkerade bilar och cyklar. Parkeringen är ofta räddningstjänstens och ambulansens väg fram till människor som har drabbats av drunkning eller annan olycka. Blockera därför aldrig en räddningsväg eller andra vägar fram till badet.

Vi ber dig att ha ambulansen, polisen och räddningstjänsten i tankarna när du parkerar din bil, MC eller cykel. Vid drunkningsolyckor kan sekunder vara skillnaden mellan liv och död – en felparkerad bil kan försena oss med flera minuter. 

Brandsäker - var du än befinner dig

Tänk på att det kan ta tid för oss att hitta och rycka ut till en brand i sommarstugan, på campingen eller i båten. En fungerande brandvarnare ger dig en tidig varning vid brand, och med brandsläckare och brandfilt kan du själv göra en första viktig insats för att begränsa brandens spridning. Se till att du har alla tre nära till hands, oavsett var du semestrar i sommar.

Under sommaren grillar vi också extra mycket och tyvärr tvingas räddningstjänsten rycka ut till över 700 grillrelaterade bränder i Sverige varje år. Tänk till en extra gång innan du tänder grillen och följ alltid dessa råd:

 • Håll koll på brandriskprognos och eventuellt eldningsförbud
 • Se till att ha vatten nära till släckning
 • Elda på platt och obrännbart underlag som sand eller grus

Säkra ditt hem från översvämning

Svensk sommar förknippas också med en hel del regn. Majoriteten av skyfallen i Sverige inträffar under juli och augusti och ofta leder detta till översvämningar. Därför är det viktigt att du säkrar din bostad för att minska risken för översvämning. 

 • Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren.
 • Täta källarfönster och ventilationsöppningar.
 • Förvara saker som är ömtåligt för vatten på hyllor eller liknande.
 • Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du köpa en egen dränkbar pump för tömning av källaren.

Sommarsäkerhet

Här kan du läsa mer om att ha grillkoll, båt- och badvett i sommar. Vi tipsar också om brandskydd i sommarbostaden hur du lånar flytväst från oss. 

 • Nyheter

Senast uppdaterad: 20 juni 2024, Kl 11:34