European Spallation Source ERIC (ESS)

European Spallation Source ERIC (ESS) är en flervetenskaplig forskningsanläggning i Brunnshög i nordöstra Lund. Anläggningen beräknas gå i drift 2028.

ESS öppnar nya möjligheter för forskning inom områden som materialvetenskap (förbättrade batterier, starkare och lättare material), energi (fusions- och fissionsforskning, solceller, bränsleceller), medicin och hälsa (nya läkemedel, biomaterial), miljöforskning (vattenrening, hållbara lösningar) och transport (utveckling av nya legeringar och kompositer).

Verksamhet 

ESS kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop. Nästan i ljusets hastighet skickas protoner genom en 600 meter lång accelerator mot en målstation av volfram. När protonerna krockar med målstationen frigörs neutroner; en process som kallas spallation. Neutronerna leds till olika experimentstationer där forskare kan undersöka material på atom- och molekylnivå. Både protonerna och neutronerna utgör en form av joniserande strålning. Även andra typer av joniserande strålning uppstår som en biprodukt längs med protonernas och neutronernas färdväg.  Områden med direktstrålning och radioaktiva ämnen på ESS är avskärmade med absorberande material och utrustade med säkerhetssystem som förhindrar spridning.

Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade 2024 att ge European Spallation Source (ESS) tillstånd att påbörja provdrift av acceleratorn. Ytterligare tillståndsprövningar kommer att ske inför provdrift med avsiktlig neutronproduktion samt rutinmässig drift.

Ämnen som hanteras

  • Vätgas 
  • Helium
  • Kvävgas
  • Joniserande strålning
  • Diverse kemikalier i laboratoriemiljö

Vad kan hända?

Skulle en olycka inträffa kan den leda till radiologiska utsläpp utanför ESS. Då behöver människor i närheten av anläggningen, inom 700 meter, skyndsamt söka skydd genom att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Vätgas, som är brandfarlig, används för olika applikationer på anläggningen, den största volymen nyttjas för att moderera neutronflödet. Flytande helium och kvävgas används som kylmedia. Utsläpp av helium och kväve i stängda utrymmen kan medföra kvävningsrisk på grund av snabb syresänkning i rummet. Kontakt med kylmedia kan orsaka köldskada vid direkt beröring.

Verksamheten har vidtagit flera säkerhetshöjande åtgärder för att minimera sannolikheten för och konsekvenserna av en olycka.

Varning

Om en olycka inträffar med risk för människor i och utanför området ljuder ett områdeslarm. ESS aktiverar då även ett VMA, som i detta fall innebär att SMS sänds till mobiltelefoner inom berört område.

Om du hör ESS larmsignal eller får ett SMS till din mobil ska du:

  • Gå in inomhus
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på radion, främst Sveriges Radio P4 eller titta på SVT:s TV-kanaler

Kontakt

Ytterligare information kan fås av:

European Spallation Source ERIC (ESS)

Partikelgatan 2, 221 00 Lund

Telefon: 046-888 30 00

Webbplats: www.ess.eu

  • företag
  • farlig verksamhet

Senast uppdaterad: 25 april 2025, Kl 11:48