Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - palac_brus_870.jpg

Känslosamt återseende efter sjukvårdslarm

17 maj, 2022, kl 11:16

I januari förra året ryckte Räddningstjänsten Syd ut till ett sjukvårdslarm i Malmö. En man hade drabbats av hjärtstopp, men kunde räddas med hjälp av HLR och hjärtstartare. Nu i maj träffades de igen av en slump, i samband med ett automatlarm. Det blev ett känslosamt återseende som ledde till att hela familjen bjöds in till brandstationen.

På väg ut till sjukvårdslarmet i januari 2021 får styrkan information om att en man trillat ihop i sitt hem och att hjärt- och lungräddning inletts.

- När vi kommer fram tar vi över hjärt-och lungräddning och kan snabbt sätta igång vår hjärtstartare, berättar Kushtrim, styrkeledare.

Mannen, som heter Vinko, får tillbaka medvetandet. Ambulans anländer och kan föra honom till sjukhus. Styrkan återvänder till stationen.  

Nu i maj, mer än ett år senare, åker samma styrka på ett automatlarm som visar sig vara ett brandtillbud. Medan insatsen pågår kommer personalen arbetsplatsen för att påbörja sin arbetsdag. När styrkan packar ihop all utrustning för att åka tillbaka till brandstationen kommer en man fram till Kushtrim.

- Han frågar om jag känner igen honom, och det gör jag. Jag minns larmet mycket väl eftersom jag var med och fick igång hans hjärta. Han får tårar i ögonen och vi blir båda väldigt rörda.

Det visar sig att Vinkos hustru sett Kushtrims namn på styrkeledarvästen och lagt det på minnet efter händelsen. Därav kunde Vinko i sin tur känna igen Kushtrims namn vid automatlarmet.  

Kushtrim presenterar Vinko för resten av styrkan och det slutar med att familjen bjuds in till brandstationen. Några dagar senare kommer hela familjen på besök för att träffa styrkan som hjälpte Vinko. Under en timme pratar de om den där dagen i januari, vad som hände och vilka frågor det väckt hos familjen och hur livet varit efter hjärtstoppet.  

Dagen då det hände hade Vinko spelat padel och han kände sig utmattad under matchen. När han kom hem berättade han för sin familj att han var trött och behövde vila, och plötsligt trillar han ihop.

- Jag minns inte mycket mer förrän jag vaknar upp på sjukhuset, säger Vinko.

Både han och familjen tyckte det kändes bra att träffa styrkan igen för att få svar på frågor de grubblat över och få prata med de personer som var med och bidrog till att Vinkos liv kunde räddas.

- Flickorna har alltid undrat vilka det var som hjälpte deras pappa. Det kändes bra att få träffa dem och kunna tacka dem personligen. De ingav en trygghet då när det hände, säger hustrun.

Hon berättar också att hon först blev väldigt förvånad när hon möttes av räddningstjänsten när de ringt efter ambulans.

- Det är inte självklart att även brandbilar kan komma till ett sjukvårdslarm, men om vi är närmsta enhet vid ett hjärtstopp så larmas vi, förklarar Kushtrim.  

Han berömmer också familjens och grannen Tims agerande.

- De påbörjade HLR och larmade 112 precis som man ska göra. Tiden är avgörande vid ett hjärtstopp så det var väldigt modigt och bra gjort av dem.

Hela styrkan tackar familjen för det fina och varma besöket på brandstationen.

- Vi är väldigt glada att allt gick bra och att vi kunde hjälpa till, säger Kushtrim.

Två personer förevisar hjärt- och lungräddning på en docka

Om någon drabbas av hjärtstopp

Vid ett hjärtstopp kan en tidig insats från de personer som är först på plats vara direkt livsavgörande.

Bild för - Hjärt- och lungräddning vuxen

Hjärt- och lungräddning vuxen

En utbildningsfilm från Räddningstjänsten Syd som visar hur man utför hjärt- och lungräddning på en person som är 18 år eller äldre.