Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - Julaktivitet.jpg

Våra rekommendationer för en lugn och säker jul

15 december, 2021, kl 08:40

Julen stundar och förhoppningsvis lite ledighet och umgänge i hemmet. Genom att hålla koll på de vanligaste brandriskerna kan du också förebygga olyckor och få en lugn och skön jul (utan ovälkommet besök av oss).

Håll koll på ljusen

Under julen tänder vi mer ljus än någonsin, men levande ljus som glöms bort eller placeras felaktigt kan orsaka omfattande bränder. Många av de risker som vi inom räddningstjänsten uppmärksammar är säsongsbetonade och återkommande, och majoriteten av bränder kopplade till ljus och belysning sker just i december. Placera ljus på säkert avstånd från gardiner eller annat som kan fatta eld. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet och undvik ljusstakar och juldekoration i brännbart material. Läs mer om levande ljus.

 

Brandkoll i köket

De allra flesta bostadsbränder startar faktiskt i köket, ofta med torrkokning som orsak. En glömd kastrull på en het spisplatta händer lätt i julbestyren. Lämna därför aldrig spisen obevakad! Häll aldrig vatten på brinnande olja i en kastrull eller stekpanna eftersom vattnet direkt omvandlas till ett hett ångmoln som kan kasta iväg brinnande olja och branden riskerar att spridas. Kväv istället branden med ett lock, brandfilt eller en pulversläckare. Läs mer om säkerhet i köket.

 

Elda rätt

För villor och småhus är skorstensbränder i kaminer och öppna spisar en risk som ökar under den här perioden. Elda rätt i den öppna spisen. Med torr ved, bra lufttillförsel och en rengjord skorsten minskar risken för brand i skorstenen. Läs mer om eldstäder.

 

Skydda dig mot brand

Det absolut viktigaste vid en brand är att den upptäcks tidigt. Brandvarnaren räddar liv eftersom den varnar tidigt och gör att man snabbt kan ta sig ut. Vid en mindre brand kan man själv försöka släcka och då är det bra att ha tillgång till något att släcka med. Vi rekommenderar därför alla att ha en brandfilt och en pulversläckare hemma. Så skyddar du dig mot brand.

 

Ta god tid på dig i jultrafiken

Under storhelgerna då många väljer att resa bort ökar även risken för trafikolyckor. Genom uppmärksamhet, gott om tid och att hålla avstånd i jultrafiken kan du själv minska risken för att råka ut för trafikolyckor. Då hinner du uppfatta inbromsningar vid halka eller snabbt växande köer och kan agera.

Vid trafikolyckor med långa köer som följd kan väntan i bilen bli lång (och kall). Vinterrusta bilen med filtar, första hjälpen-utrustning, isskrapa och borste, startkablar och extra varningstriangel. Läs mer om säkerhet i trafiken.

 

Till sist vill vi önska en riktigt god och trygg jul! Ta hand om och dig själv och andra i din närhet.