Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - TheaPetrovic.jpg

Två personer har uppmärksammats för rådigt ingripande och rådighet vid räddande av liv

4 november, 2021, kl 11:16

Räddningstjänsten Syd, Brandskyddsföreningen i Skåne och Svenska livräddningssällskapet Skåne har uppmärksammat två personer efter fina insatser i samband med ett drunkningslarm och en brand i hemmet.

Thea Petrovic, 11 år, nominerades till Brandskyddsföreningen Skånes utmärkelse ”Rådigt ingripande” efter hennes insats vid en brand i hemmet. Det var i juni som Thea vaknade av ett oljud och såg öppna lågor utanför hennes sovrumsfönster. Utedelen till värmepumpen brann då kraftigt. Tack vare ett snabbt agerande väcker Thea sin mamma, två syskon och familjens hundar och tar sig ut ur huset. Thea larmar 112 samtidigt som mamman påbörjar släckning med hjälp av en pulversläckare och därefter en vattenslang.

– Thea och hennes mamma har genom sitt samarbete agerat föredömligt. De har agerat enligt rädda, varna, larma, släck och lyckats släcka branden på egen hand, berättar brandman Tobias Andersson som nominerat Thea till utmärkelsen.

 

Tillsammans med Svenska livräddningssällskapet Skåne har vi uppmärksammat Sebastian Seppälä och tilldelat utmärkelsen ”Rådighet vid räddande av liv” för hans insats i samband med ett drunkningslarm på Ön i augusti.

Sebastian befann sig på badplatsen på Ön när han upptäckte två pojkar som befann sig i nöd i vattnet. Den ena pojken drev iväg i en gummibåt och den andra pojken försökte simma efter för att hjälpa honom. Han insåg dock snart att han inte orkade simma efter båten. Sebastian insåg allvaret, hoppade i för att simma ikapp och fick pojken i vattnet att återvända till land medan han simmade efter pojken i gummibåten. Han lyckades komma ikapp och bogserade pojken i båten till säkerhet vid land.