Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - sommarbild_strand_webb.jpg

Säker sommar

13 juli, 2020, kl 10:00

Semestra på hemmaplan? Denna sommaren blir inte som vanligt. Därför kan det vara lätt att missa sådant som är självklart i vardagen. Läs våra tips för en säker sommar här hemma!

Tillsammans kan vi ändra den dystra utvecklingen i sommarens drunkningsstatistik
Under juni omkom 23 personer i samband i drunkningsolyckor i Sverige. Det är nio fler än medeltalet för juni månad och de allra flesta som omkommer är män. (Källa: Svenska livräddningssällskapet)

Rekordmånga förväntas besöka svenska badplatser i sommar. Bli inte en del av drunkningsstatistiken; skaffa dig kunskap om hur du kan känna trygghet vid vatten. Okunskap är farligt, inte vatten!

  • Bada alltid tillsammans med någon
  • Ha alltid barn under uppsikt
  • Simma längs stranden

Ska du ut med båt och saknar flytväst? Flytvästen räddar liv! Vi lånar ut flytvästar kostnadsfritt på brandstationen i Löddeköpinge. För att låna flytvästar kontakta tjänstgörande styrkeledare på telefon 046-540 48 64.

Blockera aldrig en räddningsväg – det kan vara livsavgörande
Rekordmånga besökare på våra badplatser bäddar för överfyllda parkeringar och felparkerade bilar. Parkeringen är ofta vår och ambulansens väg fram till människor som har drabbats av drunkning eller annan olycka. Blockera därför aldrig en räddningsväg eller andra vägar fram till badet. Vi ber er att ha ambulansen, polisen och räddningstjänsten i tankarna när du parkerar din bil, MC och cykel. Vid drunkningsolyckor kan sekunder vara skillnaden mellan liv och död, en felparkerad bil kan försena oss med flera minuter.

Var brandsäkrad var du än befinner dig
Tänk på att det kan ta tid för oss att hitta och rycka ut till en brand i sommarstugan, på campingen eller i båten. En fungerande brandvarnare ger dig de bästa förutsättningarna för tidig upptäckt, och med brandsläckare och brandfilt kan du själv göra en första viktig insats för att begränsa brandens spridning. Se till att du har alla tre nära till hands, oavsett var du semestrar i sommar.

Torr mark kan orsaka bränder i skog och mark
Under våren och sommaren ökar risken för brand i skog och mark då det är torrt i marken. Om du ska grilla eller elda utomhus krävs extra uppmärksamhet och se alltid till att du har vatten att släcka med. När det är torrt uppmanar vi till försiktighet och avråder från eldning. Kommunen eller Länsstyrelsen kan också utfärda eldningsförbud. Vi bevakar och gör veckovisa brandriskprognoser där du kan följa det aktuella läget.

Omtanke för dina medmänniskor
Sist men inte minst: visa omtanke för dina medmänniskor och dig själv, håll avstånd till andra för att begränsa smittspridning av Covid-19. Än är det inte över.

 

Vi på Räddningstjänsten Syd önskar dig en glad och trygg sommar. Tillsammans gör vi skillnad!