Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Pepparkakor i form av en brandvarnare, brandfilt och brandsläckare

Så firar du en säker jul

16 december, 2020, kl 10:44

Julen är här och vi lyser upp vintermörkret med god mat, värme och ljus. Men en torrkokande kastrull eller ett bortglömt stearinljus kan snabbt få julmyset att gå upp i rök. Vi har listat några enkla och smarta tips så att du kan fira säkert i år!

Har du alla hemma?

Det absolut viktigaste vid en brand är att upptäcka den tidigt. Därför behöver du en fungerande brandvarnare på varje våningsplan och i anslutning till varje sovrum i din bostad. Om det var ett tag sedan du testade dem senast är det ett utmärkt läge att göra det nu.

Räddningstjänsten Syd är redo dygnet runt alla dagar på året för att rycka ut och hjälpa dig om det behövs. Men om det börjar brinna hos dig kan du rädda både liv och egendom genom att försöka släcka branden själv. En pulverbrandsläckare och en brandfilt är något som vi tycker ska finnas i varje hem.

Läs mer om brandskydd i hemmet här 

Säker vid spisen

De flesta bostadsbränder börjar i köket och ofta är det torrkokning som är orsaken. Så även om det kan vara lite stressigt med alla bestyr inför julen är det viktigt att aldrig lämna något obevakat på spisen.

Ha koll på stekpannor och kastruller, håll rent på spisen och se till att inga föremål är i närheten av plattorna. Skulle det börja brinna rekommenderar vi att du lägger på ett lock eller en brandfilt. Stäng av spisen och kom ihåg att aldrig någonsin hälla vatten på brinnande fett eller olja.

Här hittar du fler tips för köket

Koll på ljusen

Levande ljus sprider både värme och julstämning i mörkret. Men ibland tyvärr mer än så. Ett bortglömt eller felaktigt placerat ljus kan orsaka en omfattande brand.

Se först och främst till att ljusstaken är tillverkad av icke-brännbart material och att du inte har några dekorationer eller ljusmanschetter som kan fatta eld. Håll den på avstånd från gardiner och annat som kan antändas och placera den så att inte småbarn eller husdjur kommer i närheten.

Sist men inte minst, glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet.

Läs mer om levande ljus här 

Elda rätt

Vissa har lyxen att kunna slänga in några vedträn i sin kamin eller öppna spis när kylan kryper sig på. Se i så fall till att också unna dig ett säkert eldande.

En skorstenseld kan orsakas av fuktig eller felaktig ved, dålig lufttillförsel eller en smutsig skorsten som inte sotats på länge. I värsta fall kan skorstenen spricka, vilket gör att branden lätt sprider sig i huskonstruktionen. Så elda på rätt sätt och se till att det är sotaren och inte räddningstjänsten som besöker dig.

Läs mer om eldstäder här 

God jul från Räddningstjänsten Syd

Till sist vill vi önska alla en riktigt god jul. Ta hand om er själva och varandra!