Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - 200207_varning.jpg

Oväder på väg – uppmaningar från Räddningstjänsten Syd

9 februari, 2020, kl 07:58

På kvällen, söndagen den 9 februari, väntas det bli vindhastigheter på upp till 25 m/s i byarna. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och Räddningstjänsten Syd uppmanar allmänheten att förbereda sig.

VI rekommenderar allmänheten i de berörda områdena, som bland annat innefattar Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö, att ta in alla lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger. Det kan exempelvis vara att hala flaggor, ta in krukor och andra lösa föremål, stänga fönster, balkong- och altandörrar.

Under en storm är det viktigt att stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål och vältande föremål. Båtägare bör även se över sina förtöjningar så att båtarna inte slits under stormen.

Det kan även bli stora störningar i trafiken på grund av den kraftiga vinden och nederbörden. Med anledning av den blöta marken kommer träden lättare att falla vilket kan påverka framkomligheten på väg- och järnvägsnäten. Ska du åka med kollektivtrafiken gå in på www.skanetrafiken.se/ för att hitta mer information.

Bra saker att ha hemma vid längre strömavbrott

Vid stormar finns risk för störningar i elnätet. När strömmen är borta märker vi hur beroende vi är av den i vår vardag. För att bli mindre sårbar kan följande vara bra att ha hemma:

  • En batteridriven transistorradio
  • Ficklampa
  • Färska batterier
  • Kontanter
  • Stearinljus, värmeljus
  • Lite konserver som t.ex. soppa
  • Gärna ett stormkök eller en fotogenvärmare

Ha fulladdade mobiltelefoner och datorer och se till att fylla upp vatten i olika behållare om strömmen skulle gå.

För mer information

Räddningstjänsten Syds tips vid besvärligt väder

SMHI

Krisinformation.se