Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - Utryckande brandbil.jpg

Köksbrand med lycklig utgång

29 mars, 2019, kl 14:45

Familjen i Vallkärra utanför Lund agerade snabbt och klokt, men det kunde gått riktigt illa! Nu hoppas de att deras berättelse kan inspirera andra att brandsäkra sina hem.

För någon vecka sedan drabbades en lundafamilj av brand på spisen, den vanligaste brandorsaken i svenska hem.

Tack vare ett snabbt och klokt agerande av familjen gick det bra, men det kunde ha slutat riktigt illa.

Mamman, som var själv hemma med barnen, berättar:

Min dotter skulle göra efterrätt och värmde olja i en liten kastrull på vår induktionsspis. Vi är helt ovana med detta, vi använder inte olja hemma. Attans vad snabbt det blir varmt! Plötsligt slår lågorna upp och jag rusar till. Sen går allt fort: Jag lyfter grytan av spisen och över i vasken, min dotter skriker ”Brandsläckare!” varpå min som rusar upp på andra våningen och hämtar släckaren som står där, det råkar stänka lite vatten på grytan och oljan reagerar med ett ”POFF!”, sonen kommer med släckaren, drar sprinten och vi släcker tillslut branden med pulver, det behövdes som tur var inte så mycket.

Styrkan från Lund var snabbt på plats och kollade av kök, ventilation och takkonstruktion. Huset har nämligen halmtak och det var otroligt viktigt att säkerställa att branden inte hade spridit sig dit. En brandman kommenterade att han aldrig hade sett en renare spisfläkt! Det visade sig att familjen diskar filtret en gång i månaden och det kan ha haft betydelse för att det inte branden spred sig vidare.

Mamman uttrycker djup tacksamhet till styrkan som tog sig god tid till att prata med familjen efter branden. En rökdykare gick in och pratade med barnen, en annan instruerade henne hur hon skulle ”brandvakta” huset med särskilt fokus på halmtaket. De var oerhört tydliga och proffsiga. De stannade kvar till de var helt säkra på att allt var lugnt.

Hon berättar vidare:

Ingen skadades, det blev bara lite sot i köket. Tänk de som drabbas av en större brand! Jag har berättat för alla på jobbet och på ridklubben om detta, vi har startat en ”Diska era fläktar”-kampanj! Jag har nog fått 50 personer att diska fläkten. Tänk om vi kan få 50 till att göra det! I vår familj tänker vi mycket på brandskydd i hemmet, det beror nog på att min morbror har jobbat som brandchef i Lund och har drillat oss:

  • Aldrig ladda mobiler, paddor och mobiler när vi inte är hemma.
  • Diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin är bara igång när vi är hemma.
  • Barnen vet var brandsläckarna finns.

Av denna branden har jag lärt mig att vid fritering ska värmen kontrolleras med termometer i grytan, vi ska stå där hela tiden och alltid ha ett lock bredvid. Jag kunde också använt brandfilten vi har i köket och kvävt branden tidigare.

Jag tror egentligen det är ganska lätt att förhindra vardagsbränder om vi bara tänker oss för. Här hemma ska vi faktiskt ha en liten brandövning med barnen. De sover ju på ovanvåningen och ska inte springa ut i röken om det brinner, utan stanna på sina rum och stänga dörren.

Hon avslutar med en fin hälsning till Räddningstjänsten Syd: Jag vill bara säga tack! Vi tar så för givet att ni kommer. Vilka underbara människor ni har som jobbar, helt fantastiska allihopa. Min dotter som tränar thaiboxning har pratat länge om att bli polis eller brandman. Nu har hon bestämt sig: Det blir brandman!