Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - ambassadorexamen.jpg

Brandambassadörerna tar examen

2 mars, 2018, kl 13:31

Elever från Mosaikskolan har genomgått ett utbildningsprogram hos Räddningstjänsten Syd, där de lärt sig om brandskydd, brandsäkerhet och HLR. Som brandambassadörer ska de sprida den viktiga kunskapen vidare till sina klasskamrater och sin omgivning.

Onsdagen den 28 februari var det avslutning för Räddningstjänsten Syds första brandambassadörer på station Centrum i Malmö. De är mellan 15 och 16 år och går i nionde klass på Mosaikskolan i Malmö. De flesta har varit i Sverige ett par månader. Nu håller de en kort brandskyddsutbildning på sitt nya språk. Instruktörerna Imran Khani, Shatila Salami och Carlos Bartechi peppar från åhörarplats när någon blir nervös och stakar sig.

– De kunde knappt ett ord svenska när de kom hit. Vi har verkligen jobbat på att inte prata engelska utan använda svenska, säger instruktör Shatila Salami.
Det går inte att ta miste på hur stolt hon är över elevernas framsteg.

– Det känns jätteroligt att vi kan genomföra det här programmet. Ambassadörerna har en viktig roll, både som förebilder för att inspirera andra ungdomar, och för att föra vidare sin kunskap om brandskydd, HLR och brandsäkerhet, säger Imran Khani, instruktör.

Utbildningen har bedrivits i samarbete med Mosaikskolan i Malmö. Eleverna har själva ansökt om att få delta i programmet, och redan dagen efter examen ska de hålla i sitt första utbildningstillfälle.

Mosaikskolan i Malmö är en skola för nyanlända elever i årskurs 7-9, där går eleverna under en tidsbegränsad period, innan de börjar på andra grundskolor och gymnasieskolor.

Melinda Malmström är lärare på Mosaikskolan. Hon berättar att eleverna har haft ett tufft schema, det har varit många skratt men också allvar. Hon har sett hur eleverna har ansträngt sig och lärt sig mycket på kort tid.

– Det var hård konkurrens om platserna, och det är många som frågar mig när de får vara med och bli brandambassadörer. Så nu hoppas vi på en fortsättning, säger Melinda Malmström.

Bild för - ambassadorexamen2.jpg
Bild för - ambassadorexamen3.jpg