Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - PPSNO11-20180227hög870.jpg

Besvärligt väder fortsätter ställa till det på de skånska vägarna

28 februari, 2018, kl 10:52

Räddningstjänsten har under kvällen och natten hanterat många ärenden till följd av snöovädret och extra bemanning fick kallas in. Prognosen för onsdagen är att det besvärliga vädret fortsätter och flera trafikolyckor har redan inträffat i morgontrafiken. Vi uppmanar till försiktighet!

Gårdagens snöfall i Skåne orsakade stora problem på många håll i trafiken. Värst drabbat var sydöstra Skåne med många trafikolyckor och bilar som fastnat på vägarna till följd av snö, blåst och dålig sikt. På vissa håll var sikten på vägarna endast 1,5 m.

Man befarade inledningsvis att många bilar fastnat vid vägkanterna längs vägarna i sydöstra Skåne. Bandvagnar sattes in och på E65, väg 19, 13 och 11 kontrollerades och märktes samtliga bilar upp, för att säkerställa att inga personer fanns kvar i bilarna. Det visade sig till slut handla om ett trettiotal bilar.

Vår räddningscentral RC Syd som är lokaliserad på Hyllie brandstation i Malmö hanterade många ärenden och belastningen var tidvis hög. Från RC Syd leder vi insatser för 15 kommuner. Extra bemanning kallades in för att hantera de många ärendena i sydöstra delarna av Skåne. RC Syd bemannade upp med extra larmbefäl, extra inre befäl, samverkansbefäl och kommunikatörer under kvällen och natten. Även regional räddningschef (RRC) fanns på plats på Hyllie.

Länsstyrelsen Skåne samverkade också under tisdagskvällen med olika aktörer och samhällsfunktioner för att få en gemensam lägesbild över vägar och trafik för att inventera resurser. Gemensamma avstämningar fortsätter även idag.

Flera trafikolyckor under morgonen
Under morgonen har flera trafikolyckor inträffat och prognosen för onsdagen är enligt SMHI att det ska fortsätta snöa och blåsa kraftigt i södra Skåne. Dålig sikt och drivbildning är att vänta och på grund av vinden blir det väldigt halt på vägarna.

Svåra förhållanden och risk för olyckor på vägarna
Flera vägar är fortsatt avstängda. Det finns stor risk för olyckor på vägarna och vi vill uppmana till försiktighet för den som ger sig ut, det är fortsatt svåra förhållanden på vägarna i vårt område. Håll dig uppdaterad om trafikläget via Trafikverket.

Snön fortsätter att falla
Följ SMHI för de senaste väderrapporterna och prognoserna.

Vinterrusta bilen
Besvärligt väder och vinterväglag kan medföra långa köer och väntan i bilen. Förbered dig genom att vinterrusta bilen med:

  • Sopborste, isskrapa och snöskyffel
  • Startkablar och bogserlina
  • Extra varningstriangel för att kunna varna åt båda håll
  • Reflexväst och ficklampa
  • Glykol, frostskyddad spolarvätska och motorolja
  • Första hjälpen-utrustning
  • Filtar

Tänk på att hålla avståndet, sänk hastigheten och var ute i god tid!

 

Foto: Patrick Persson