Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - Aldredag2016_webb.jpg

Vi uppmärksammar internationella äldredagen

29 september, 2016, kl 13:15

Alla ska kunna känna sig trygga i sitt hem. Äldre skadas allvarligare i bränder och är överrepresenterade i dödsbränder. Det vill vi ändra på! För det handlar inte om åldern i sig. Den ökade risken beror på någon form av funktionsnedsättning - som vanligtvis kommer med åldern. Men det finns anpassade hjälpmedel och det går att förebygga bränder. Den 1 oktober har FN utsett till internationell äldredag. Räddningstjänsten Syd uppmärksammar detta med ett antal aktiviteter runt om i våra medlemskommuner.

Malmö
30 september klockan 13.00: Malmö stad har förfest inför äldredagen vid mötesplatsen Öresundsgården.
3 oktober klockan 13.30-15.30: Träffa oss vid Ica Maxi Västra hamnen
7 oktober klockan 13.00: Seniorrum i Rosengård

Burlöv
6 oktober från klockan 09.00-16.00: Senior- och anhörigdag i församlingshemmet i Burlöv.

Lund
3 oktober klockan 11.00-15.30: Inspirationsdag för seniorer i Lunds Stadshall.

Kävlinge
27 oktober: Seniordag på Norrehed i Löddeköpinge.   

Eslöv
24 november: Träffa oss på rullatorcafé Karidal. 


Goda råd om hur du kan förebygga branden och agera rätt
Kan du höra mig? Branden och röken är tysta. Med fungerande brandvarnare blir du varnad tidigt. Ta hjälp av någon om du har svårt att byta batteri själv och testa att brandvarnarna fungerar. Om du inte kan höra larmet finns det både blixtljus och vibrationsplatta som hjälpmedel. Så att du kan se eller känna larmet istället. Visste du att brandvarnaren kan kopplas till en klocka eller till trygghetslarmet?

Kan du släcka mig? Med brandfilt och handbrandsläckare kan du själv släcka en mindre brand. Det är viktigt att du vet hur utrustningen används. Brinner det på spisen kan du även kväva branden med ett lock. Vi rekommenderar 6 kg pulversläckare, men det finns även mindre som är lättare att bära. Om olyckan är framme ring 112. En minneslapp vid telefonen med namn och adress och ditt telefonnummer kan underlätta i en stressig situation.

Kan du lämna mig? Om det brinner och du inte kan släcka själv är det viktigt att snabbt kunna ta sig ut. Stäng alla dörrar på vägen så att branden inte sprider sig. Om du inte kan ta dig ut själv är det extra viktigt att känna till och åtgärda brandriskerna. Brinner det i trapphuset och du möts av rök när du öppnar dörren, stanna kvar i bostaden och ring 112. Där är du trygg tills hjälpen är framme.

Kan du hindra mig? Hitta brandriskerna hemma hos dig och gör någonting åt dem! Detta är extra viktigt om du har svårt att utrymma. Se till att släcka levande ljus när du lämnar rummet. Håll koll på spisen när du lagar mat och använd gärna timer. Låt glödlampor stå fritt och undvik att de täcks över. Rök aldrig i sängen eller nära något brännbart. Använd stabila askfat och blöt askan innan den slängs. Visste du att det finns förkläden som skyddar mot brand i kläder?

Bild för - Anpassad hembesök Peter o Gunvor_webb.jpg