Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - AnnaSvarar.jpg

Får jag grilla på balkongen?

7 juli, 2016, kl 09:00

En av de vanligaste frågorna vi får under våren och sommaren gäller grillning på balkonger. Brandingenjör Anna Åhsberger reder ut begreppen.

Det finns inget i lagen som förbjuder grillning på balkong. Det är dock viktigt att känna till att många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har förbud mot grillning på balkong i sina ordningsregler/stadgar, vilket man som boende bör följa.

Om hyresvärden eller bostadsrättsföreningen tillåter grillning på balkongen är det några saker man ska tänka på innan man sätter igång. Elgrill är att föredra. Kol- och gasolgrillar är inte lika lämpliga då de medför en större risk att orsaka bränder genom att gnistor hoppar eller att de välter.
Dessutom har Räddningstjänsten Syd flertalet gånger varit på lägenhetsbränder som orsakats av att man samlat glöden i plasthinkar eller motsvarande.

Har man inglasad balkong avråder vi starkt från att grilla på balkongen överhuvudtaget, då det kan vara direkt livsfarligt. Främsta orsaken till detta är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska.

Fler grilltips hittar du på http://www.rsyd.se/hem-och-fritid/sommarsakerhet/