Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - fritid_2.jpg

Eld och vatten - tips för en säkrare fritid

9 maj, 2016, kl 13:32

Tips till dig som tänder grillen, badar eller åker ut med båten nu när värmen har kommit till sydvästskåne.

Plötsligt blev det sommar, och vem vill sitta inne då? När man kan utforska nya badplatser, åka ut med båten, fixa i sommarhuset eller bara slappa i solen. När kvällarna blir varmare åker grillen fram.

Elda i det fria
Väderförhållanden, bränslets egenskaper och omgivningen kan hastigt påverka och förändra eldens beteende. Därför ska du alltid vara försiktig när du eldar. Räddningstjänsten utfärdar under vissa väderförhållanden eldningsförbud. Du kan själv hålla koll på prognosen och brandriskerna på webbplatsen Din Säkerhet.

Se alltid till att du kan släcka elden när du eldar hemma på tomten eller ute i naturen.

Läs mer om hur du eldar utomhus

Ha grillkoll
Oavsett om du använder gasolgrill, kolgrill, eller engångsgrill, se till att grillen står på en plan yta och att det inte är något som kan börja brinna i närheten. Var uppmärksam på vindförhållanden och eventuella eldningsförbud. Om du använder kol eller engångsgrill, ha med dig vatten till släckning, släck kvarvarande glöd och aska och låt grillen svalna utomhus på en säker plats. 

Läs mer om grillkoll


Är det risk för gräsbrand i ditt område?

Du hittar aktuell information om brandrisk i skog och mark på SMHIs hemsida. Du kan också använda MSBs app Brandrisk Ute.
Den är gratis och finns i Apple Store och Google Play.

Simma lugnt
Bada alltid tillsammans med någon. Ha koll på var livboj och räddningsutrustning finns. Undvik att hoppa eller dyka i okända vatten. Lämna aldrig små barn utan uppsikt när de leker i eller vid vatten. Barn kan drunkna även i små mängder vatten, t ex barnpool, tunnor med regnvatten eller trädgårdsdammar.

Läs mer om vattensäkerhet

Tips om båtvett
Använd alltid flytväst. Om du trillar i vattnet eller båten kantrar men flyter, stanna kvar vid den - du är säkrare där än om du simmar mot land. Involvera och lär barnen om säkerheten ombord. Se till att det finns öskar, ankare, livlina, extra åra eller paddel i båten.
Ha mobiltelefonen laddad och nära tillhands, håll den torr. Tänk på att även små mängder alkohol ökar risken för en olycka.

Läs mer om sjö- och båtvett  


Drunkningsolycka
Om du upptäcker någon som håller på att drunkna. Larma 112 och se om det finns någon räddningsutrustning du kan använda för att hjälpa den nödställde. Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet. Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker.
Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen".

Läs mer om drunkning