Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stormen Egon drar in över Skåne

9 januari, 2015, kl 14:17

Redan under fredagseftermiddagen och kvällen väntas västlig vind med vindbyar på 22 m/s i södra Skåne. Under lördag eftermiddag visar prognosen vindbyar upp till 28 m/s i nordvästra Skåne. Vinden väntas avta sent på kvällen enligt SMHI.

Inför befarad storm
Förbered gärna genom att ta in eller surra fast lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger (t ex studsmattor, cyklar, krukor, lyktor, soptunnor och andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada).

Se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner. Se över förtöjningar på båtar så att de inte slits loss. Stanna om möjligt inomhus under en storm för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål. Allmänheten uppmanas till försiktighet och att hålla sig uppdaterad via internet, radio och TV.

Inför eventuellt strömavbrott
Ha gärna en ficklampa till hands och batteridriven radio. Har du ingen batteridriven radio kan bilradion vara ett alternativ. Andra bra saker att ha hemma vid strömavbrott är extra batterier, stearinljus, tändstickor, konserver, stormkök, fotogenvärmare eller annan extra värmekälla. Ladda mobil och bärbara datorer i förväg. Tappa upp vatten vid längre strömavbrott, innan trycket i ledningssystemen försvinner.

Om du ska resa eller ut i trafiken
Det kan bli stora störningar i trafiken. Kontrollera därför gärna status på vägar och trafik om du ska resa.

Håll dig informerad
Följ väderutvecklingen via SMHIs hemsida och håll dig informerad via kommunernas hemsidor, internet, P4 Malmöhus och tv. För frågor om stormen eller om du vill lämna information, kontakta 113 13. Det är Sveriges nationella nummer för information vid allvarliga olyckor och kriser för att få eller lämna information.


Länkar för ytterligare information:

http://www.smhi.se
http://krisinformation.se
http://www.dinsakerhet.se
http://sverigesradio.se
http://www.skantrafiken.se

Definition av varningsklass 2
"Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV."

Vid stormskador på fastigheter bistår vi på räddningstjänsten med rådgivning, kontakt med fastighetsägare och spärrar av områden som innebar en fara för allmänheten.