Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - Nepal2_870.jpg

Nepal - tur och retur

8 juni, 2015, kl 14:08

Två personer från Räddningstjänsten Syd arbetar i Nepal.

I förra veckan åkte Björn Svärd till Nepal för att bygga upp ett basecamp åt FN. Just nu finns en tillfällig camp som ska ersättas.  - Egentligen skulle vi bygga ett camp för 60 personer men det finns inte tillräckligt mycket mark som anses vara säker. Så nu ser det ut som att vi delar upp det i ett läger för 30 personer och några mindre läger, säger Björn Svärd.

I Chautara, cirka  fyra timmars bilresa från Katmandu, kommer han även att jobba med vattenrening. Och det är inte hans första resa till Nepal, vilket innebär att han har ett hum om vilken terräng och vilket klimat som väntar.
- Jag var i Nepal för ungefär 25 år sedan och vandrade.

Av de tre brandmännen från Räddningstjänsten Syd som åkte till Nepal i april har två kommit hem. Julio Martin är fortfarande kvar i Nepal. Han arbetar bland annat med att bygga upp baslägret i Chautara. Om allt går enligt planerna blir han kvar till midsommar.

- Julio Martin har bland annat varit på flygplatsen i Katmandu och tagit emot 60 ton utrustning. Vi håller kontakten, säger Stefan Nilsson, som själv tillbringade 11 dagar i Nepal.
I huvudstaden Katmandu står de flesta husen kvar, även om det finns raserade hus på många ställen. Betonghusen klarade skalvet ganska bra. Värre är det på landsbygden där nästan alla hus är byggda av tegel. I byarna man passerar på väg från Katmandu till Chautara har nästan alla hus rasat.

Bild för - Nepal870.jpg