Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Snötäckt skog

Vintersäkerhet

Vintersäsongen är här och snön och ishalkan kommer fortfarande lika oväntat. Se till att vara förberedd, ta det extra försiktigt på vägarna och även isarna som kan vara förrädiska så här års.

Is och halka

Vid vinterväglag är det extra viktigt att köra, gå och cykla försiktigt. Avfarter och småvägar kan vara extra hala – sväng av försiktigt när du lämnar en större saltad väg. Håll avstånd till bilen framför dig! 

Var förberedd när du ger dig ut på isen

De aktiviteter som leder till flest dödsolyckor på isen är fiske och att köra olika typer av fordon. Lär dig känna igen isens svaga punkter och ha med dig rätt utrustning. Din kunskap kan rädda ditt och andras liv! Kontrollera alltid isens bärighet innan du ger dig ut.

Vinterrusta bilen

Vinterväglaget gör att det lätt händer olyckor på vägarna och detta kan medföra långa köer och väntan i bilen. Du kan vara förberedd genom att vinterrusta bilen i vintertrafiken.

Byt till vinterdäck i tid. Den 1 december–31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Utrusta bilen med:

  • Extra varningstriangel för att kunna varna åt båda håll
  • Isskrapa, sopborste och snöskyffel
  • Reflexväst och ficklampa
  • Startkablar och bogserlina
  • Första hjälpen
  • Extra filtar och varma kläder
  • Glykol, frostskyddad spolarvätska och motorolja 

Synas i trafiken

Använd reflexer – även i stan. Gatubelysningen gör att du ser, men innebär att du inte syns. Använd reflex på både vänster och höger sida så att du syns från båda håll. Reflexer syns bäst om de är lågt placerade och i rörelse.

Cykeln ska vara utrustad med reflexer och godkänd belysning. Tänk på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Din säkerhet är viktigast, var beredd att stanna - även om det är grönt för dig!

Håll dig uppdaterad om trafikläget och de lokala väderförhållandena

När vädret förändras och temperaturen sjunker snabbt påverkas trafiken - ofta och med olyckor som följd. Se till att hålla dig uppdaterad om det aktuella trafikläget via exempelvis Trafikverket  när du ska ge dig ut i trafiken. 

Väderprognoserna kan du följa via SMHI.