Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - vinterskog.jpg

Vintersäkerhet

Vinterns första snö och ishalka kommer alltid lika oväntat. Se till att vara förberedd, ta det lite extra försiktigt på vägarna och se till att du syns i mörkret.

Is och halka

Vid vinterväglag är det extra viktigt att köra, gå och cykla försiktigt. Avfarter och småvägar kan vara extra hala – sväng av försiktigt när du lämnar en större saltad väg. Håll avstånd till bilen framför dig!

Läs fler tips om halka och vinterkörning på dinsäkerhet.se.

Var förberedd när du ger dig ut på isen
De aktiviteter som leder till flest dödsolyckor på isen är fiske och att köra olika typer av fordon. Lär dig känna igen isens svaga punkter och ha med dig rätt utrustning. Din kunskap kan rädda ditt och andras liv!

Läs mer och se filmer om säkerhet på sjö och is på dinsäkerhet.se

Vinterrusta bilen

Vinterväglaget gör att det lätt händer olyckor på vägarna och detta kan medföra långa köer och väntan i bilen. Du kan vara förberedd genom att vinterrusta bilen i vintertrafiken med:

 • Sopborste, isskrapa och snöskyffel
 • Startkablar och bogserlina
 • Extra varningstriangel för att kunna varna åt båda håll
 • Reflexväst och ficklampa
 • Glykol, frostskyddad spolarvätska och motorolja
 • Första hjälpen-utrustning
 • Filtar  

Synas i trafiken

Använd reflexer – även i stan. Gatubelysningen gör att du ser, men innebär att du inte syns. Använd reflex på både vänster och höger sida så att du syns från båda håll. Reflexer syns bäst om de är lågt placerade och i rörelse.

Cykeln ska vara utrustad med reflexer och godkänd belysning. Tänk på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Din säkerhet är viktigast, var beredd att stanna - även om det är grönt för dig!

Julens risker

Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss?

Så här fixar du en säker julgran

Varje år inträffar ett antal bränder där julgranen fattar eld och i många fall blir det stora skador. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig. Och slippa städa så mycket barr.

 • Såga av några centimeter av stammen när du kommer hem. Det gamla snittet blir fyllt av kåda och släpper inte igenom vatten.
 • Väck granen varsamt. Placera den gärna i svalare utrymme i en hink med vatten innan den tas in i rumstemperatur.
 • Se till att granen står i vatten hela tiden.
 • Låt inte granen stå för nära element eller brasor som torkar ut den snabbare än nödvändigt.
 • Se till att ljusslingorna är hela och fullt fungerande.
 • Ha aldrig levande ljus eller tomtebloss i närheten av granen.

Var försiktig med tomtebloss inomhus
Gnistorna från ett tomtebloss består av små glödande järnfilspån. De flesta är så små att de hinner svalna innan de träffar något brännbart material. Men ibland kan ett glödande spån innehålla så mycket värmeenergi att det kan orsaka en brand. Var därför försiktig om du tänder ett tomtebloss inomhus.

En färsk julgran är relativt svårbrinnbar. Men om den fått stå i rumstemperatur utan vatten i en vecka eller mer har den torkat rejält. En gnista från ett tomtebloss kan vara tillräckligt för att antända den.

Det är tyvärr svårt att se hur uttorkad en julgran är. Ett bra knep är att testa hur böjliga barren är. Ett färskt barr går att böja utan att det går av. Ett torrt barr är sprött och brister när man försöker böja det.

Matlagning och spisrelaterade bränder
Det är vanligt att tro att levande ljus orsakar de flesta bostadsbränderna i juletid. Men så är det faktiskt inte. Spisen är överlag den absolut vanligaste orsaken till att vi får rycka ut. Oftast är det i samband med matlagning, att kastrullen glöms bort på plattan. Det händer också att andra föremål stått på spisen och att plattan slagits på av misstag. Därför är det viktigt att hålla rent och fritt runt spisen och att aldrig lämna rummet medan man lagar mat.

Skulle det börja brinna i en kastrull/stekpanna – kväv elden med ett lock eller brandfilt och flytta bort kastrullen från plattan.

OBS! Häll aldrig vatten i kastrullen/stekpannan om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas häftigt och brinnande och kokande olja skvätter. Det kan leda till både brännskador och brand.

Fyverkerisäsong
Varje år skadas cirka 100 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver söka läkarvård. De flesta är män och många är under 18 år. Varje år inträffar dessutom många bränder i bostäder och andra byggnader som ofta orsakas av raketer som hamnar fel för att folk slarvar med säkerheten och/eller är berusade i samband med hanteringen av fyrverkeripjäserna.
Läs mer på vår sida om fyrverkerier