Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - KBVmat870.jpg

Mat

Mat är en nödvändighet för att du ska klara dig. Den mentala förmågan försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker och mår sämre. Se därför till att ha extra mat hemma - det kan behövas vid en nödsituation. Ta hjälp av någon om du själv inte kan handla, eller hjälp en granne eller närstående att handla mat.

Vid pandemin blev det tydligt för många att gå till mataffären inte var någon självklarhet. Men grannar, vänner och närstående hjälptes åt att handla åt varandra. Viljan att hjälpa andra gör oss starkare och gör att vi klarar kriser bättre. Vi är alla viktiga i Sveriges beredskap.

Den mesta utustningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Och om strömmen försvinner så att det inte går att laga varm mat är det bra att alltid ha ett lager av torrvaror och konserver hemma. Vid ett stort strömavbrott kan mataffärerna få problem med leveranser och då tar maten snabbt slut. Det kan även finnas en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen inte heller kommer att fungera. Därför är det bra att ha ett lager hemma som är tillräckligt stort att du ska kunna klara dig ett par dygn utan att behöva handla. Ät maten ur kylskåpet först, eftersom maten där är färsk och snabbt blir gammal.

Du kan också behöva ha kontanter hemma för att kunna handla ifall affärerna har öppet. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning.

Foto: Thomas Henrikson, MSB