Ihop kan vi rädda liv
Du kan vara trygg med att vi kommer när vi behövs, men tänk på att du kan göra något först. Vår finaste julklapp är kunskap om hur du skyddar dig och dina nära. Den omtanken vill vi sprida i juletid. Tillsammans räddar vi liv!
Här hittar du alla våra goda råd för en trygg och säker jul!
I december testar alla sina brandvarnare
Brandvarnare räddar liv, när de fungerar. Tryck på knappen så vet du! Särskilt om du varit hemifrån några dagar. Byt batteri när det behövs. Hjälp anhöriga och grannar som har svårt att klara det själva.
Av de cirka 530 bostadsbränder som Räddningstjänsten Syd åkt på under 2022-2023 så saknade omkring 40 % fungerande brandvarnare. Det är oroande! Med en tidig varning hinner du ta dig ut och kan begränsa branden och skadorna. Det kan göra stor skillnad under de minuter det tar innan räddningstjänsten är framme.
- Vi rekommenderar att du har minst en brandvarnare på varje våningsplan, och en brandvarnare i varje rum där någon sover.
- Har du svårt att höra brandvarnaren finns det flera hjälpmedel. Till exempel blixtljus eller vibrationsplatta. I vissa kommuner kan du få hjälp att koppla brandvarnaren till trygghetslarmet.
Läs mer om hjälpmedel som förstärker brandskyddet
Om det börjar brinna
- Rädda - Varna - Larma - Släck
Rädda dig själv och de i omedelbar fara. Varna andra i närheten. Larma 112. Släck om det är möjligt. Med en brandfilt och en pulversläckare hemma kan du själv släcka en mindre brand. Men tänk på att aldrig utsätta dig för fara. Om du inte kan släcka själv ska du ta dig ut. Stäng alla dörrar på vägen för att hindra branden och röken från att sprida sig.
Håll ett extra öga på spisen
Visste du att nästan hälften av alla bränder hemma börjar på spisen? Ofta handlar det om en bortglömd kastrull eller stekpanna som leder till torrkokning. Så håll alltid koll när du lagar mat.
- Skulle det börja brinna ska du kväva elden med ett lock eller en brandfilt och stänga av spisen.
- Häll aldrig på vatten om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas häftigt, brinnande och kokande olja skvätter och kan orsaka både brännskador och brandspridning.
Vi tänder ett ljus i advent
Levande ljus höjer både värmen och stämningen, men de orsakar också bostadsbränder.
- Se till att dina ljusstakar står stadigt och undvik dekorationer som kan börja brinna.
- Placera ljusen med avstånd från gardiner och annan inredning.
- Viktigast av allt - glöm inte att släcka innan du lämnar rummet!
Mysigt framför brasan
Intresset för eldstäder som ett alternativ för att värma upp hemmet har ökat. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Men det finns några viktiga saker att tänka på.
- Följ alltid tillverkarens instruktioner för eldning.
- Elda med rätt bränsle (torrt bränsle) och rätt mängd, max 3 kg ved/timme.
- Ha god lufttillförsel i skorstenen och se till att det inte finns några hinder, till exempel fågelbon, som kan täppa till.
- Ta bort brännbart material nära eldstaden och ta hand om askan i ett obrännbart kärl.
- Kom ihåg! Eldstaden ska sotas och kontrolleras regelbundet.
Läs mer om hur du eldar säkert i din eldstad
Ladda säkert
Vi har allt fler produkter hemma med uppladdningsbara litiumbatterier, så som mobiltelefoner, plattor, laptops, elcyklar, leksaker och olika verktyg. Om batterierna inte hanteras och laddas på rätt sätt kan de vara brandfarliga.
- Ladda under dagtid i närheten av en brandvarnare.
- Ladda på ett hårt och platt underlag, fritt från brännbar inredning.
- Var uppmärksam på skador, om batteriet tappats eller blir onormalt varmt.
- Förvara batteriet i en stabil temperatur mellan 10 och 20 grader.
- Koppla bort batteriet från laddaren när du laddat klart, och dra ut kontakten.
Läs mer om hur laddningsbara batterier