Ha brandkoll i köket!

Publicerad: 2013-02-27

Har du ett brandsäkert kök? Har du koll när du lagar mat? Vet du vad du ska göra om det ändå börjar brinna? På årets Hem & Villa-mässa sätter Räddningstjänsten Syd fokus på köket – det rum i våra hem där flest bostadsbränder inträffar. I montern visar man bland annat hur ett eldhärjat kök ser ut, lär ut vad du ska göra för att undvika olyckan och vad du bör göra om den ändå händer.

Mer än hälften av alla bränder i byggnader är bränder i våra bostäder. Ofta startar dessa bränder i köket. Den vanligaste orsaken är att man glömmer en kastrull på spisen som lämnats påslagen, eller glömmer att man glömmer stänga av spisen och något annat ovanpå den fattar eld.

Räddningstjänsten Syd vill lära alla att vara sin egen riskdetektiv hemma i bostaden. Såväl ung som gammal kan förbereda sig och lära sig agera på rätt sätt om olyckan skulle vara framme. Och givetvis vill vi att alla ska ha fungerande brandvarnare hemma. Under alla mässdagar erbjuder vi rådgivning och information om utrustning, hjälpmedel och säkerhet – och på plats finns brandmän, brandingenjörer, inspektörer och flerspråkiga brand- och säkerhetsvärdar.

Det blir också filmvisningar och frågesport där man för en familj eller kompisgäng kan vinna ett privat studiebesök på en brandstation i Lund eller Malmö. Och så kommer givetvis Brandskyddsföreningens maskot Flammy på besök varje dag!

Så här kan du ha särskild brandkoll i köket:
• Lämna aldrig något kokande på spisen när du går ut från köket.
• Om det börjar brinna i en kastrull ska du flytta kastrullen från spisplattan och kväva elden med ett lock.
• Fett eller oljor börjar lätt brinna när temperaturen blir hög. Häll aldrig vatten i kastrullen om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas och det blir en häftig reaktion som sprider elden snabbt och kan ge svåra brännskador.
• Gör regelbundet rent filtret i din spisfläkt. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och antända fettet i spisfläkten.
• Vi rekommenderar att man installerar timer till spis och kaffekokare. Timern bryter strömmen efter en viss tid och minimerar därmed risken för brand. Dra annars ur kontakten när du använt kaffekokare och brödrost.
• Kortslutningar eller andra bakomliggande orsaker till bränder i vitvaror och elektronik kan vara svåra att upptäcka för en lekman. Ha för vana att kolla elutrustningen i kök och resten av ditt hem. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm.
• Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska du alltid dra ut kontakten först. Häll därefter vatten på apparaten och försök gärna ta ut den i det fria.
• Åtgärda blinkande lysrör.
• Använd diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin när du är hemma och vaken.

 Följ oss även på Facebook och Twitter:
www.facebook.com/rtjsyd

http://twitter.com/rtjsyd

För mer information kontakta:
Malin Sjöberg, 046-540 49 51, e-post: malin.sjoberg@rsyd.se

Sociala medier


Räddningstjänsten Syd, Box 4434, 203 15 Malmö, Telefon 046-540 46 00, info@rsyd.se